Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Τι κάνουν τα ποντίκια όταν ξέρουν ότι ο καράβι βουλιάζει;

Του Δημήτρη Καζάκη

Τον Μάιο του 2008 ο Μπομπ Τράα, πρώην επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Αθήνα, είχε συντάξει έκθεση για την ελληνική οικονομία, στην οποία υπολόγισε ότι το χρέος κάθε μορφής του ελληνικού κράτους ήταν πάνω από το 800% του ΑΕΠ, αποκάλυψε ο Γιώργος Προβόπουλος. Τόνισε, δε, ότι «τον παρακαλέσαμε να μην το δημοσιεύσει γιατί θα γινόταν χαμός».
Από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης της Ελλάδας σημείωσε ότι «αυτή πάντως ήταν η πραγματικότητα και κάνανε ότι δεν την έβλεπαν,» εννοώντας τα πολιτικά κόμματα και τις κυβερνήσεις. Δεν εξήγησε, βέβαια, τι έκανε ο ίδιος. Γιατί σαν διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, ποίησε τη νύσσα;
Δεν παράλειψε επίσης να ασκήσει δριμεία κριτική στο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που εφαρμόστηκε από την αρχή της κρίσης, χαρακτηρίζοντάς το «τελείως λάθος», και εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, παρομοιάζοντάς τη με «ναρκοπέδιο στο οποίο έχουμε κολλήσει».
Επιπλέον, ο κ. Προβόπουλος άσκησε έντονη κριτική στην πολιτική συνεχούς αύξησης φόρων, τονίζοντας ότι «οι φόροι δεν φέρνουν την ανάπτυξη, αλλά οδηγούν την οικονομία σε ένα φαύλο κύκλο».
Δεν γνωρίζω τι ελπίζει, ή τι σκοπιμότητες υπηρετεί ο κ. Προβόπουλος κάνοντας μια τέτοια τοποθέτηση. Πάντως, όπως και να το δει κανείς, συνιστά για μια ακόμη ομολογία για το έγκλημα που συντελέστηκε σε βάρος της χώρας και του λαού της.
Και δεν αθωώνει στο ελάχιστο τον πρώην κεντρικό τραπεζίτη από τον εγκληματικό ρόλο που έπαιξε στην όλη εθνική τραγωδία.
Κι ενώ αποδέχεται ότι ολόκληρη η πορεία της χώρας υπό το μείγμα πολιτικής που της επιβάλλεται έξωθεν είναι τελείως αδιέξοδη, φρόντισε να μην κάνει κουβέντα για το τι πρέπει να γίνει. Τι πρέπει να γίνει για να ξεφύγουμε από αδιέξοδο; Σιγή ιχθύος.
Να είστε σίγουροι ότι θα εμφανιστούν πολλοί μετά Χριστό προφήτες. Πολλοί υπαίτιοι της σημερινής κατάρρευσης θα εμφανιστούν ως μετανοούσες εταίρες. Βλέπουν την ολοκληρωτική κατάρρευση και προσπαθούν να διασωθούν για την "επόμενη ημέρα".
Όμως αυτό που δεν πρόκειται να δούμε είναι να μιλάνε για εναλλακτικές. Να λένε δηλαδή τι πρέπει να κάνει η χώρα για γλυτώσει τη διάλυση. Κουβέντα. Μόνο όταν έρθει η ώρα και ο Σόιμπλε με τους κερδοσκόπους τύπου Σόρος αποφασίσουν ότι ήρθε η ώρα για εναλλακτικό, διπλό, ή παράλληλο νόμισμα για την Ελλάδα, τότε θα τους δούμε όλους αυτούς να βγαίνουν στην πρώτη γραμμή. Από τον Βασίλειο Μαρκεζίνη έως Προβόπουλο, Βαρουφάκη, Κωνσταντοπούλου και Σία.
Κι όλα αυτά για να μην αντιληφθεί η μεγάλη πλειοψηφία του λαού ότι η εναλλακτική στο σημερινό αδιέξοδο είναι μόνο μία. Μη αναγνώριση και διαγραφή του χρέους, εθνικό νόμισμα με αποχώρηση από ευρωζώνη και ΕΕ. Διαφορετικά το χάος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου