Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Ποιο άρρωστο μυαλό επινόησε τον «κόφτη»;

 

του Μιχάλη Αριδά*
 
Ενώ τα είχαμε όλα, το μόνο που μας έλειπε για να ολοκληρωθούμε ως κοινωνία, ήταν ο περί-φημος κόφτης. Να που μας ήλθε κι αυτός. Ήταν κεραυνός εν αιθρία, για μερικούς αριστερούς που αρέσκονται να βαυκαλίζονται με τα αριστερά ψέματα. Για κάποιους άλλους ήταν αναμενόμενο αποτέλεσμα της μνημονιακής κατηφόρας που έχει πάρει η χώρα μας. Ο Δημήτρης Καζάκης και το ΕΠΑΜ έχουν μιλήσει και προειδο-ποιήσει για αυτό το πράγμα, εδώ και δύο χρόνια (χαρακτηριστικό είναι αυτό το άρθρο).

Πάνω κάτω, όλοι καταλαβαίνουν τι είναι ο κόφτης. Οι λίγοι που τρέφουν ακόμα αυταπάτες, ας μην έχουν αμφιβολίες. Ο κόφτης θα κόψει μισθούς και συντάξεις, νοσοκομεία και σχολεία, θα κόψει ανθρώπινες ζωές και δε θα στεναχωρηθεί καθόλου.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτο, μας είπε πως κάθε Απρίλιο θα κοιτάνε πως πήγε η προηγούμενη χρονιά, από άποψη κρατικών εσόδων - εξόδων και πλεονασμάτων και αν δεν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι, θα ενεργοποιείται ο έκτακτος μηχανισμός διόρθωσης και θα λαμβάνονται μέτρα. Τι μέτρα θα είναι αυτά; Το είπαμε παραπάνω.

Ποιος θα κοιτάει τα αποτελέσματα και θα δίνει εντολή για «κόψιμο»; Η κυβέρνηση; Όχι....
βέβαια. Ένα νέο όργανο, ανεξάρτητο και ανεξέλεγκτο, που θα λέγεται Δημοσιονομικό Συμβούλιο. Θα απαρτίζεται από τεχνοκράτες της αγοράς, δηλαδή από αγίους ανθρώπους, ταγμένους στο Θεό του χρήματος. Στην ουσία, θα είναι ένα ακόμα όργανο που θα ελέγχεται από τους «θεσμούς».

Είναι ψέμα πως κάθε Απρίλη θα ενεργοποιείται ο κόφτης. Ήδη ετοιμάζονται οι «δανειστές» να ζητήσουν να ενεργοποιηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Στην πραγματικότητα κάθε τρίμηνο θα γίνεται αυτή η δουλειά.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μας είπε πως ο κόφτης είναι δική της πρόταση (η πραγματικότητα είναι πως ο κόφτης είναι γερμανικής καταγωγής), για να ολοκληρωθεί η
αξιολόγηση και να μπούμε στην ανάπτυξη. Τα περί ανάπτυξης, θα ήταν τόσο αστεία, αν δεν πληρώναμε με ανθρώπινες ζωές.

Η δε αντιπολίτευση αντιτίθεται στον κόφτη και λέει πως είναι αποτέλεσμα της πολιτικής του ΣΎΡΙΖΑ. Προσθέτει δε, στα κρυφά, πως ο δικός της κόφτης είναι καλύτερος από τον κόφτη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ποια είναι η πραγματικότητα; Καμία σχέση με αυτή που μας παρουσιάζουν. Διαβάστε και φρίξτε.
Το 2014, η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου ψήφισε το νόμο 4270/ΦΕΚ Α 143/28.06.2014, ο οποίος προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ενεργοποίηση του «Διορθωτικού Μηχανισμού», από τον υπουργό Οικονομικών μετά από σχετική γνώμη του Δημοσιονομικού Συμβουλίου (άρθρο 38 παρ. 3) ή αυτόματα σε περίπτωση που υπάρχει σχετική σύσταση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 6 του Κανονισμού (ΕΚ) 1466/1997.

Οι διατάξεις για τον "Διορθωτικό Μηχανισμό" υπερισχύουν κάθε αντίθετης διάταξης νόμου, αφού ορίζονται ως διατάξεις αυξημένης τυπικής ισχύος (ενσωμάτωση Οδηγίας 2011/85 ΕΕ). Άρα, δε μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια, κανένας Έλληνας που θίγεται. Όταν μιλά ο κόφτης, εσύ θα σωπαίνεις και θα πλερώνεις ραγιά.

Η τότε αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, κατακεραύνωσε την κυβέρνηση Σαμαροβενιζέλου. Εξαπέλυσε μύδρους ενάντια στον αντιδημοκρατικό και αντεθνικό νόμο.

Λίγους μήνες μετά, το Φεβρουάριο του 2015, ο τότε υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κ. Βαρουφάκης, στέλνει μια επιστολή στον κοσμαγάπητο κ. Ντάισελμπλουμ, σε συνέχεια της κατάπτυστης συμφωνίας της 20/2/2015. Σε αυτή την επιστολή αναφέρει: «Στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών - η Ελλάδα θα καταστήσει το αδρανές μέχρι σήμερα Δημοσιονομικό Συμβούλιο μια πλήρως λειτουργική οντότητα.» Ποια είναι η μόνη δουλειά του με νόμο θεσμοθετημένου Δημοσιονομικού Συμβουλίου; Ο κόφτης.

Τον Ιούλιο του 2015, όλα τα κόμματα μαζί, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ, ψήφισαν το νόμο 4334/2015, ο οποίος πάλι προβλέπει: «Σε περίπτωση κατά την οποία σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης εμφανίζονται σημαντικές αποκλίσεις από τον τριμηνιαίο στόχο, οι οποίες δεν αποδίδονται σε εξαιρετικές περιστάσεις, κατά την έννοια της περίπτωσης θ ́ της παρ. 1 του άρθρου 14 του N. 4270/2014, ενεργοποιείται διορθωτικός μηχανισμός ύστερα από σχετική γνώμη του Δημοσιονομικού Συμβουλίου».

Τον Αύγουστο του 2015, πάλι όλα τα κόμματα μαζί με 222 βουλευτές, ψηφίζουν το νόμο 4336/2015, ο οποίος κάνει κάποιες τροποποιήσεις στους προηγούμενους, αλλά η ουσία παραμένει η ίδια: Δημοσιονομικό Συμβούλιο και Διορθωτικός Μηχανισμός και ξερό ψωμί.
Φτάνουμε στο σήμερα, όπου οι εταίροι, ζητούν να ξανανομοθετήσουν οι λαοπρόβλητοι ηγέτες μας για το μηχανισμό, λες και δεν τους φτάνουν όλες αυτές οι φορές που το νομοθέτησαν.

Βλέπετε, πως τόσο καιρό προσπαθούν να το κάνουν πράξη. Μπορεί να το νομοθετούν συνέχεια, αλλά κανείς δεν τολμούσε να το πραγματοποιήσει. Μέχρι που ήλθε η κυβέρνηση της αριστεράς, που τα κάνει όλα.

Το πιο αστείο, έως γελοίο θα έλεγα, είναι πως τσακώνονται τα κόμματα για τον κόφτη. Κανένα δεν τον θέλει. Όλα τον έχουν ψηφίσει αλλεπάλληλες φορές, αλλά κανένα δεν τον θέλει, κατά τα άλλα. Μέχρι πότε θα δεχόμαστε να μας κοροϊδεύουν έτσι ξεδιάντροπα;

Είναι περιττό να σημειώσουμε, πως ότι και να προβλέπει ο αναμενόμενος προς ψήφιση νόμος περί κόφτη, πρόκειται για κατάφωρη παράβαση κάθε έννοιας του Συντάγματος και του κράτους Δικαίου. Αλλά τι έχει απομείνει από αυτά; Απολύτως τίποτα.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε, είναι πως ο κόφτης θα είναι ένα συνεχές μνημόνιο, αφού οι στόχοι και τα πλεονάσματα του 3,8%, ούτε για αστείο δεν πιάνονται. Άρα θα έχουμε ένα διαρκές μνημόνιο, όπου δεν θα χρειάζεται να νομοθετούν κάθε τόσο οι βουλευτές μας και να βγαίνουν μετά στα χωριά τους και να τους βρίζει ο κόσμος.
Δεν θα χρειάζεται ούτε καν να περάσουν τα κοψίματα από τη βουλή, αλλά ένα Προεδρικό Διάταγμα θα είναι αρκετό.

Το ερώτημα που τίθεται πλέον επιτακτικά, είναι: Εμείς τι κάνουμε;
Α. Καθόμαστε και κοιτάμε τους πολιτικούς μας να μας ξεπουλάνε ασύστολα και τον κάθε «τεχνοκράτη» να μας πετσοκόβει κι άλλο; Μέχρι να μη μας μείνει καθόλου αίμα;
Β. Το παίρνουμε απόφαση να στείλουμε από εκεί που ήλθαν τους «δανειστές» και τους «εταίρους» μαζί με τους κόφτες τους και τους ελληνόφωνους υπηρέτες τους και παίρνουμε την Πατρίδα και τις ζωές μας πίσω;
Το ΕΠΑΜ και εγώ, επιλέγουμε ξεκάθαρα το Β. Εσύ φίλε αναγνώστη τι επιλέγεις;

*Ο Μιχάλης Αριδάς είναι μέλος του ΕΠΑΜ Σπάρτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου