Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Κινδυνεύουν οι καταθέσεις των Ελλήνων; Υπάρχει τρόπος να σωθούν;



                                  Ε.ΠΑ.Μ. ΣΠΑΡΤΗΣ

Υπάρχει μια έντονη ανησυχία, τώρα τελευταία, σε αυτούς που έχουν ακόμα κάποιες καταθέσεις (και ξέρουμε πως στη Σπάρτη είναι αρκετοί). Είτε δύο χιλιάρικα, είτε τριακόσια χιλιάρικα έχει κάποιος στην τράπεζα, δεν θέλει να σκέφτεται καν πως θα του τα «κουρέψουν». Και δικαιολογημένα βεβαίως. Δεν τίθεται συζήτηση επ’ αυτού. Δε μιλάμε για τα διάφορα λαμόγια, που έχουν μαύρο χρήμα από διάφορες «δουλίτσες». Έτσι κι αλλιώς, αυτοί τα έχουν βγάλει προ πολλού έξω. Μιλάμε για τον πολύ κόσμο, που είχε μια κατάθεση από το περίσσευμα της δουλειάς του ή από ένα εφάπαξ ή επειδή πούλησε ένα ακίνητο ή οτιδήποτε άλλο.

Όλοι θυμόμαστε την ημέρα που άρχισαν τα capital controls και μέσα στο λιοπύρι στηνόμασταν όλοι, γέροι νέοι και παιδιά, μπροστά από ένα ATM για 60 ευρώ. Την ίδια ημέρα, με νόμο της κυβέρνησης, επιτράπηκε για δύο 24ωρα, -σε όσους ήξεραν φυσικά-, να βγάλουν τεράστια ποσά στο εξωτερικό, με τους λογαριασμούς NOSTRO VOSTRO και άλλα τέτοια παραθυράκια, που άνοιξαν διάπλατα για τους εκλεκτούς και όχι για την πλέμπα των ιθαγενών Ελλήνων. Όποιος διατηρεί αμφιβολίες περί αυτού, ας κοιτάξει την απόφαση 21/ΕΞ/30-6-2015 της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (η οποία είχε συσταθεί την ακριβώς προηγούμενη μέρα…).
Είδατε κανέναν «αριστερό» να αντιδράει σε αυτή την απαράδεκτη ενέργεια; Ούτε καν σας το είπαν. Μήπως είδατε κανένα «δεξιό» να αντιδράει; Μπααα! Άσε που υπήρξαν ζωηρές φήμες, πως στελέχη και της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, έβγαλαν στο εξωτερικό μερικά εκατομμυριάκια, που μάζεψαν με τον τίμιο ιδρώτα τους.
Γιατί έγιναν τα capital controls; Βαθιά μέσα μας, όλοι ξέρουμε γιατί έγιναν. Όλοι διαισθανόμαστε που θα οδηγήσουν, ακόμα και αν φοβόμαστε να το παραδεχτούμε, ακόμα και στον εαυτό μας. Το ότι έκλεισε ο Ντράγκι την κάνουλα και γι’ αυτό έκλεισαν οι τράπεζες, είναι ένα τεράστιο ψέμα. Από τον Φεβρουάριο, υπήρχε ο ELA, ο οποίος τροφοδοτούσε τις τράπεζες. Ακόμα υπάρχει και δεν σταμάτησε ποτέ. Γιατί έκλεισαν λοιπόν; Μα για να εγκλωβιστούν μέσα τα χρήματα του κόσμου και να είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή, προς πετσόκομμα.
Σου κλείδωσαν μέσα τα λεφτάκια σου, αγαπητέ αναγνώστη, για να στα μειώσουν. Εσύ τα μάζευες μια ζωή με τον κόπο σου και τώρα με το έτσι θέλω, θα στα φάνε. Μπορεί να μην πιστεύεις εμάς που στο λέμε. Οκ, το καταλαβαίνω. Δεν πιστεύεις τον κ. Μπάμπη Παπαδημητρίου τον «ειδικό», που στο είπε ξεκάθαρα στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, στις 8-2-2016; Δεν πιστεύεις τα εξώφυλλα πλέον των εφημερίδων, που στο λένε στα ίσα; Για παράδειγμα, δες την ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ του Σαββάτου 20-2-2016. Ας μην πιάσουμε τις ατελείωτες σχετικές αναφορές σε οικονομικές ή πολιτικές ιστοσελίδες.
Υπάρχει άνθρωπος σήμερα, που πιστεύει ότι θα ανοίξουν πάλι οι τράπεζες και θα πάνε όλοι όμορφα κι ωραία να πάρουν τα λεφτάκια τους; Μάλλον όχι. Όταν γίνονται capital controls, γίνονται για χρόνια… Σκεφτείτε, αν άνοιγαν, τι θα γινόταν εκείνη την ημέρα. Τι ουρές καταθετών θα υπήρχαν και πόσα δισεκατομμύρια ευρώ θα χρειαζόντουσαν οι τράπεζες να δώσουν. Αυτά δε γίνονται ούτε στο σινεμά, δυστυχώς. Αν κάποτε ανοίξουν, θα είναι για να δώσουν ότι καταθέσεις έχουν απομείνει, σε άλλη μορφή και όχι σε ευρώ.
Μόνο σε κάποιο διπλό νόμισμα ή σε κάποιο «παράλληλο σύστημα πληρωμών» θα πάρετε κάτι, όμως δεν θα αξίζει ούτε το χαρτί, πάνω στο οποίο είναι τυπωμένο. Αυτά είναι τα σχέδια του υπέρτατου ηγέτη μας, κ. Σόιμπλε, τα οποία πιστά υπηρετεί ο κ. Βαρουφάκης.
Τι γίνεται τώρα; Όσοι έχουν καταθέσεις, τις έχασαν δια παντός; Το μόνο που έχουν να ελπίζουν, είναι να πάρουν κάποια χαρτιά άνευ αξίας; Αν μείνουμε στην υπάρχουσα κατάσταση, η απάντηση δε μπορεί να είναι άλλη από το ΝΑΙ. Δυστυχώς, δεν υπάρχει άλλος δρόμος, παρά μόνο αυτός. Όσο είμαστε υπό την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και μέσα στο ευρώ, βεβαίως. Όσο επιτρέπουμε το χρήμα που είναι απαραίτητο για την οικονομία μας, να το εκδίδει με αποκλειστικό δικαίωμα η ΕΚΤ και ο Ντράγκι και να δανείζει τα κράτη όσο θέλει και όποτε θέλει. Όσο οι εγχώριες τράπεζες παίρνουν εκατοντάδες δις από το υστέρημά μας (από το αίμα μας σωστότερα), για να καλύψουν τις χαώδεις τρύπες, που άνοιξαν με τα τοξικά ομόλογα.
Υπάρχει λύση; Μόνο μαύρα κι άραχνα είναι τα πράγματα; Και βέβαια υπάρχει λύση. Μόνο που αυτή η λύση, απαιτεί ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ. Πείτε το όπως θέλετε. Νέα δραχμή, φοίνικα, οβολό, ότι σας αρέσει. Πρέπει όμως, να είναι εθνικό νόμισμα. Να εκδίδεται από την εθνικοποιημένη Κεντρική Τράπεζα και όχι από κάποιους ξένους, που έτσι μας πίνουν το αίμα με το καλαμάκι. Λέμε εθνικοποιημένη, γιατί στη σημερινή Τράπεζα της Ελλάδος, το 6% των μετοχών της ανήκει στο κράτος και το υπόλοιπο 94% ανήκει σε κάποιους άγνωστους, μιας και είναι η μόνη εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Α.Ε., που δεν έχει υποχρέωση να δημοσιεύσει το καταστατικό της και το μετοχολόγιό της.  
Επειδή λοιπόν η αποκλειστικά κρατική Τράπεζα της Ελλάδος, θα τυπώνει το χρήμα και θα αποφασίζει την ποσότητα της κυκλοφορίας του, θα μπορεί και να εγγυηθεί τις καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών. Όχι μόνο αυτές που θα γίνουν τότε, αλλά και τις σημερινές. Ακόμα και κουτσουρεμένες που θα είναι, θα επανέλθουν στην προ κουρέματος και capital controls αξία τους. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τον ιδρώτα του κόσμου, είτε είναι πολιτικός, είτε είναι τραπεζίτης. Αυτοί βέβαια, δεν θα περνούν όμορφες στιγμές τότε…
Τώρα ακούς συνεχώς, πως δεν βλέπουμε χρήμα, δεν κυκλοφοράει ρευστό, «δεν υπάρχει σάλιο». Ποιος είναι ο μόνος τρόπος για να βρεθεί χρήμα; Να τυπωθεί από το Ελληνικό κράτος. Όσο απαιτείται, όσο χρειάζεται, χωρίς να ζητάει την έγκριση κανενός ξένου τραπεζίτη.
Φίλε Αναγνώστη. Το ευρώ δεν στάλθηκε από το Θεό. Δεν είναι προϊόν δυνάμεων πέρα και έξω από την ανθρώπινη θέληση. Είναι απλά ένα μέσο που σκέφτηκαν κάποιοι μεγαλοτραπεζίτες, για να πάρουν στα χέρια τους ότι πλούτο έχουν συσσωρεύσει οι λαοί της ευρωζώνης. Δεν είναι καν ένα αξιόγραφο, όπως όλα τα νομίσματα, αλλά είναι ένα χρεόγραφο. Επινοήθηκε για να δημιουργεί χρέος και καταστροφή και τίποτα άλλο. Και το ερώτημα που τίθεται επιτακτικά, είναι: Τι κάνουμε οι Έλληνες μέσα σε αυτή την κόλαση; Γιατί παραμένουμε ακόμα; Θα είμαστε ευρωλιγούρηδες ή αξιοπρεπείς Έλληνες;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου