Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

«Μην κάνετε πράγματα χωρίς να ρωτάτε»



Αν νομίζετε πως ο τίτλος αυτός μπήκε, γιατί το είπε μια μαμά στα παιδάκια της, γελιέστε. Δηλαδή, μπορεί και να το είπε, είναι συνηθισμένη προτροπή μαμάς προς μικρό παιδί. 

Δεν θα ασχολούμασταν, όμως, με κάτι τέτοιο, έτσι δεν είναι; Ούτε γιατί το είπε ο δάσκαλος του δημοτικού στους μαθητές του, ούτε γιατί το είπε ο λοχίας στους νεοσύλλεκτους φαντάρους.

Είναι τίτλος του κειμένου η εν λόγω φράση, γιατί αποκτά μια ιδιαίτερη βαρύτητα, από το ότι την ξεστόμισε η καγκελάριος της Γερμανίας Μέρκελ, στον πρωθυπουργό της Ελλάδας Τσίπρα. Σας φαίνεται αστείο; Δυστυχώς δεν είναι αστείο. Πολλά ΜΜΕ το έπαιξαν σαν ρεπορτάζ και διάψευση δεν είδα. Ειπώθηκε με αφορμή το επίδομα της ντροπής, που έδωσε η κυβέρνηση τους συνταξιούχους. Και αμέσως μετά, ο υπουργός Οικονομικών έστειλε στους «θεσμούς» επιστολή συγνώμης και μετάνοιας, τονίζοντας την «διαρκή αφοσίωση στις δεσμεύσεις του μνημονίου». Ωραία πράγματα.

Ολόκληρη η φράση της Μέρκελ είναι η εξής: «μην κάνετε πράγματα χωρίς να ρωτάτε, που διαταράσσουν το αμοιβαίο κλίμα εμπιστοσύνης». Δεν αλλάζει ούτε μειώνει στο ελάχιστο, την πολύ άσχημη εντύπωση που έκανε η μισή φράση, αντίθετα τη μεγαλώνει.

Ποιο αμοιβαίο κλίμα εμπιστοσύνης; Αυτό που αναπτύσσεται ανάμεσα στο φονιά και στο σκοτωμένο; Ανάμεσα στον κλέφτη και στο θύμα; Για τέτοιο κλίμα εμπιστοσύνης μιλάμε; Συγχωρέστε με, αλλά εγώ δε βλέπω άλλου είδους εμπιστοσύνη.

Σε τι να εμπιστευόμαστε τους ευρωπαίους και τους «θεσμούς» γενικότερα; Σε τι μας βοήθησαν; Στο ότι μας έριξαν στην κόλαση, για να δίνουν όλα τα δανεικά λεφτά στις τράπεζές τους; Λεφτά, που ούτε καν περνούν από την Ελλάδα. Στο ότι για 5 χρόνια περίπου, μας έδιναν αβέρτα δανεικά ευρώ και μετά αφού μας χρέωσαν μέχρι το λαιμό, τα απέσυραν και βρεθήκαμε όλοι χρεωμένοι και χωρίς λεφτά για να ξεπληρώσουμε; Στο ότι έχουν λυσσάξει να πάρουν τη δημόσια περιουσία με το Υπερταμείο και την ιδιωτική περιουσία με τα ατέλειωτα χαράτσια κάθε είδους, τα δάνεια και τους πλειστηριασμούς που ακολουθούν;

Στο ότι έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών; Στο ότι θα επιστρέφουν εδώ, όποιο εγκληματικό στοιχείο βρίσκεται στη χώρα τους; Στο ότι έκλεισαν συμφωνία με την Τουρκία εν