Δευτέρα, 23 Μαΐου 2016

Μια εξαιρετική ευκαιρία για να τεθεί θέμα διαγραφής του χρέους

Του Δημήτρη Καζάκη
 
Περίοδο χάριτος έως το 2040 και επιμήκυνση αποπληρωμής έως το 2080 προτείνει μεταξύ άλλων για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους το ΔΝΤ, σύμφωνα με πηγές της Wall Street Journal (17/5). Κατά τις πληροφορίες, η πρόταση κατατέθηκε στους εταίρους της Ευρωζώνης στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.
Σύμφωνα με αξιωματούχους που συμμετέχουν στις συζητήσεις για το χρέος της Ελλάδας, τους οποίους επικαλείται η WSJ, το ΔΝΤ επιθυμεί οι λήξεις των ομολόγων να επεκταθούν έως το 2080. Επιπλέον, το Ταμείο εισηγείται τα επιτόκια για τα δάνεια της Ευρωζώνης να είναι σταθερά για τα επόμενα 30 έως 40 χρόνια στο 1,5%, με όλες τις αποπληρωμές τόκων να αναβάλλονται έως την ωρίμανση των δανείων.

Η πρόταση αυτή - αν και δεν λύνει το πρόβλημα του χρέους επί της ουσίας - είναι ότι καλύτερο έχει κατατεθεί στο τραπέζι από μεριάς των δανειστών. Μιας και η πρόταση αυτή ουσιαστικά θέτει το ζήτημα της μονομερούς διαγραφής τουλάχιστον ενός σημαντικού μέρους του δημόσιου χρέους της χώρας. Μονομερούς γιατί δεν περιλαμβάνει τα καταστροφικά για την Ελλάδα "αντισταθμιστικά οφέλη" για τους δανειστές σαν κι αυτά του 2012.
Κι επομένως θα μπορούσε να είναι ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί για την Ελλάδα. Με την προϋπόθεση βέβαια ότι η χώρα διέθετε δική της κυβέρνηση με στοιχειώδη προσωπική και συλλογική εντιμότητα. Ωστόσο, όπως ξέρουμε, η Ελλάδα τελεί υπό επίσημη κατοχή του Ευρωπαίων εταίρων και ιδιαίτερα της Γερμανίας, ενώ οι εγχώριες κυβερνήσεις λειτουργούν ως δοσίλογοι, ως σύγχρονοι Τσολάκογλου.
Να γιατί η κυβέρνηση, αλλά και το σύνολο, παρακαλώ, των κοινοβουλευτικών κομμάτων αντέδρασε

Πέμπτη, 19 Μαΐου 2016

ΕΠΑΜ: Προ των πυλών, η ιδιωτικοποίηση του κράτους.

Ανακοίνωση
Με πρόσχημα την αποτελεσματικότητα των αρμοδιοτήτων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και την πάταξη της γραφειοκρατίας, η φερόμενη ως ελληνική κυβέρνηση δεν διστάζει να προχωρήσει στην δημιουργία ενός ανεξέλεγκτου και αυθαίρετου μηχανισμού, επιχειρώντας ένα ακόμα κυβερνητικό πραξικόπημα ύστερα από προσχέδιο Νόμου που δημοσιοποιήθηκε στις 14 Μαΐου 2016, φέροντας τον τίτλο: «Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων».
Με το εν λόγω σχέδιο, που αναμένεται να ψηφιστεί την Κυριακή 22 Μαΐου, καταργείται η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και στην θέση της συστήνεται Ανεξάρτητη Αρχή, η οποία θα ελέγχει το σύνολο της δημοσιονομικής πολιτικής και τον δημοσιονομικό μηχανισμό του κράτους.
Πιό συγκεκριμένα, στις αρμοδιότητες της υπάγονται: α) ο προσδιορισμός, η βεβαίωση και η είσπραξη φορολογικών, τελωνειακών και λοιπών δημοσίων εσόδων, β) η παρακολούθηση και ο έλεγχος της πορείας της βεβαίωσης και της είσπραξης των δημοσίων εσόδων, γ) η λήψη και η εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων για την αποδοτική λειτουργία των φορολογικών και λοιπών

Τρίτη, 17 Μαΐου 2016

Ποιο άρρωστο μυαλό επινόησε τον «κόφτη»;

 

του Μιχάλη Αριδά*
 
Ενώ τα είχαμε όλα, το μόνο που μας έλειπε για να ολοκληρωθούμε ως κοινωνία, ήταν ο περί-φημος κόφτης. Να που μας ήλθε κι αυτός. Ήταν κεραυνός εν αιθρία, για μερικούς αριστερούς που αρέσκονται να βαυκαλίζονται με τα αριστερά ψέματα. Για κάποιους άλλους ήταν αναμενόμενο αποτέλεσμα της μνημονιακής κατηφόρας που έχει πάρει η χώρα μας. Ο Δημήτρης Καζάκης και το ΕΠΑΜ έχουν μιλήσει και προειδο-ποιήσει για αυτό το πράγμα, εδώ και δύο χρόνια (χαρακτηριστικό είναι αυτό το άρθρο).

Πάνω κάτω, όλοι καταλαβαίνουν τι είναι ο κόφτης. Οι λίγοι που τρέφουν ακόμα αυταπάτες, ας μην έχουν αμφιβολίες. Ο κόφτης θα κόψει μισθούς και συντάξεις, νοσοκομεία και σχολεία, θα κόψει ανθρώπινες ζωές και δε θα στεναχωρηθεί καθόλου.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτο, μας είπε πως κάθε Απρίλιο θα κοιτάνε πως πήγε η προηγούμενη χρονιά, από άποψη κρατικών εσόδων - εξόδων και πλεονασμάτων και αν δεν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι, θα ενεργοποιείται ο έκτακτος μηχανισμός διόρθωσης και θα λαμβάνονται μέτρα. Τι μέτρα θα είναι αυτά; Το είπαμε παραπάνω.

Ποιος θα κοιτάει τα αποτελέσματα και θα δίνει εντολή για «κόψιμο»; Η κυβέρνηση; Όχι....
βέβαια. Ένα νέο όργανο, ανεξάρτητο και ανεξέλεγκτο, που θα λέγεται Δημοσιονομικό Συμβούλιο. Θα απαρτίζεται από τεχνοκράτες της αγοράς, δηλαδή από αγίους ανθρώπους, ταγμένους στο Θεό του χρήματος. Στην ουσία, θα είναι ένα ακόμα όργανο που θα ελέγχεται από τους «θεσμούς».

Είναι ψέμα πως κάθε Απρίλη θα ενεργοποιείται ο κόφτης. Ήδη ετοιμάζονται οι «δανειστές» να ζητήσουν να ενεργοποιηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Στην πραγματικότητα κάθε τρίμηνο θα γίνεται αυτή η δουλειά.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μας είπε πως ο κόφτης είναι δική της πρόταση (η πραγματικότητα είναι πως ο κόφτης είναι γερμανικής καταγωγής), για να ολοκληρωθεί η

Κυριακή, 15 Μαΐου 2016

Κάθε Eurogroup, και νέα Καταδίκη


Ανακοινωση

Πίσω από τις κλειστές πόρτες του Eurogroup, του ευρωδιευθυντηρίου των δανειστών τοκογλύφων και των απάτριδων πολιτικών της χώρας μας, συμφωνήθηκε και υπογράφτηκε ακόμα μια φορά η απόφαση που καταδικάζει την Ελλάδα σε μόνιμη δουλοπαροικία του χρέους και τον λαό της σκλάβο κι επαίτη στη νεοφεουδαρχία των τραπεζών και του ληστρικού υπερεθνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος των αγορών.
Γι’ αυτή την απόφαση, που λαμβάνεται πλέον με όρους μυστικής διπλωματίας, αφού τίποτα δεν δημοσιοποιείται, τίποτα δεν επεξηγείται και δεν αναλύεται στους άμεσα ενδιαφερόμενους “ιθαγενείς”, πανηγυρίζει η ικανότατη στην εθνική προδοσία φερόμενη ως ελληνική κυβέρνηση.
Γιατί κατά πως φαίνεται, όσο πιο πολύ εξαθλιώνεται ο πολίτης, όσο πιο μυστικά ξεπουλιέται η χώρα, όσο πιο υποτελώς δέχονται, την εις το διηνεκές εγκαθίδρυση του καθεστώτος κατοχής στην Ελλάδα, τόσο πιο πολύ βρίσκουν λόγο να επιχαίρουν για την επιτυχία τους. Γιατί ο στόχος δεν είναι να σωθεί η χώρα και ο λαός της, αλλά αντίθετα να θυσιαστεί εμπρός στην διάσωση της ευρωζώνης και της ΕΕ, απέναντι δηλαδή στην θεμελίωση και κατοχύρωση της υπερεθνικής απολυταρχίας, του

Τρίτη, 10 Μαΐου 2016

Στριμώχνονται παλιοί και νέοι σωτήρες, για το διπλό νόμισμα του ΣόιμπλεΤου Μιχάλη Αριδά*

Τι είναι το περίφημο grexit, με το οποίο μας φοβερίζει και μας τρομάζει κάθε τόσο ο κ. Σόιμπλε; Γιατί εδώ και ένα χρόνο το αναφέρει τόσο συχνά; Είναι η έξοδος από το ευρώ και η μετάβασή μας σε ένα εθνικό νόμισμα; Όχι βέβαια. Σιγά μη χάσει την κότα με τα χρυσά αυγά, που λέγεται Ελλάδα. Μέσω του ευρώ την ελέγχει και δεν πρόκειται ποτέ να δεχτεί να την χάσει. Τι είναι τότε το grexit κατά Σόιμπλε; Αποκαλυπτικό είναι το ρεπορτάζ του έγκυρου σε αυτά τα θέματα Bloomberg, το οποίο αναπαράχθηκε από όλα τα δικά μας μέσα, το Μάιο του 2015, αλλά και μύρια άλλα ρεπορτάζ έκτοτε, σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Το grexit Σόιμπλε, δεν είναι τίποτα άλλο, από το διπλό νόμισμα. Τι μορφή μπορεί να έχει ένα διπλό νόμισμα; Το ένα νόμισμα θα είναι σίγουρα το ευρώ. Το άλλο μπορεί να είναι ένα δεύτερο νόμισμα (geuro το ονόμαζαν οι «εταίροι» μας παλιότερα) ή μια υποσχετική του κράτους. Ότι και να ‘ναι αυτό, θα είναι πάντα υπό τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βεβαίως και όχι υπό τον έλεγχο της Ελληνικής κυβέρνησης ή μιας Ελληνικής κρατικής κεντρικής τράπεζας. Οι υποστηρικτές του διπλού νομίσματος μας λένε πως έτσι θα επιτευχθεί η πολυπόθητη ρευστότητα και θα πάρει μπρος η οικονομία μας.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΑΠΑΤΗ. Χρησιμοποιήστε τη λογική σας και σκεφτείτε. Υπάρχει περίπτωση να μην υποτιμηθεί το οποιοδήποτε δεύτερο νόμισμα, έναντι του πρώτου και ισχυρού ευρώ; Δε θα γίνει σε λίγους μήνες, λόγω της συνεχούς υποτίμησης, σαν τα ράλλικα ή κοτζαμάνικα λεφτά, που μας έλεγαν οι πατεράδες μας και οι παππούδες μας; Τότε που πήγαιναν να  αγοράσουν ένα καρβέλι ψωμί και στοίχιζε μερικά δισεκατομμύρια; Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία

Πού μας πάνε κι εμείς τι πρέπει να κάνουμε

Του Δημήτρη Καζάκη
Η κυβέρνηση βιάζεται να περάσει μέσα στο Σαββατοκύριακο το φορολογικό και ασφαλιστικό για να πάει τη Δευτέρα στο Eurogroup. Γιατί βιάζεται; Το Μαξίμου αφήνει να διαρρεύσει ότι θέλει να εμφανίσει την ψήφιση αυτή στο Eurogroup, ως ένδειξη της αποφασιστικότητας και της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης.
Όμως, τα συγκεκριμένα νομοσχέδια δεν έχουν τύχει της έγκρισης των δανειστών. Κι αυτό ίσως να θεωρηθεί από το Eurogroup ως "μονομερής ενέργεια" και να ζητηθεί είτε να παρθούν πίσω, είτε να τροποποιηθούν επί το χείριστο. Βλέπετε, η κυβέρνηση και το σύνολο των μνημονιακών δυνάμεων από τις 20 Φεβρουαρίου 2015, αλλά και με νόμο τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου, που ψηφίστηκε από συμπολίτευση και αντιπολίτευση του μνημονίου, έχουν δεσμευτεί να μην προχωρούν σε καμιά απόφαση πολιτικής πριν λάβουν την έγκριση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Με την ενέργεια αυτή η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανιστεί ότι διαπραγματεύεται. Γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτά που ζητούν οι "θεσμοί" είναι κατά πολύ χειρότερα απ' ότι η ίδια εισάγει με το πολυνομοσχέδιο που θέλει εσπευσμένα να ψηφιστεί μέχρι την Κυριακή. Κι έτσι θέλει να πάει στο Eurogroup τη Δευτέρα για να νίψει τας χείρας της, όπως ο Πόντιος Πιλάτος. Αν αποδεχθεί το Eurogroup τα ψηφισθέντα, η κυβέρνηση θα βγει και ζητωκραυγάζει νενικήκαμεν. Γλυτώσαμε τα χειρότερα!
Αν, όμως, οι "θεσμοί" θεωρήσουν τα ψηφισθέντα "μονομερή ενέργεια" και απαιτήσουν είτε να παρθούν πίσω, είτε να τροποποιηθούν επί το χείριστο, τότε η κυβέρνηση θα βγει και θα πει: βλέπετε, εμείς διαπραγματευόμαστε για το καλύτερο δυνατό, αλλά δυστυχώς οι "θεσμοί" δεν ανταποκρίνονται! Με τον τρόπο αυτό η κυβερνητική συμμορία ελπίζει να εξασφαλίσει πολιτικό κεφάλαιο για ενδεχόμενες αιφνιδιαστικές εκλογές. Αν φυσικά της το επιτρέψουν οι δανειστές.
Τόσο η συμπολίτευση, όσο και η αντιπολίτευση των μνημονίων γνωρίζουν πολύ καλά αυτό που έρχεται. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα 5 έως 9 δις ευρώ επιπρόσθετα μέτρα οριζόντιων περικοπών και

Παρασκευή, 6 Μαΐου 2016

Το ΕΠΑΜ καλεί σε μαζική, ενωτική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις του τριημέρου

Ανακοίνωση

Επάνω στα καλέσματα για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, επέλεξε η προδοτική συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, να περάσει το νομοσχέδιο ταφόπλακα στις συντάξεις και στην κοινωνική ασφάλιση, μαζί με το νέο φορολογικό αρπαγής, όσων ισχνών εισοδημάτων απέμειναν στους Έλληνες φορολογούμενους.
Αυτοί που λογαριάζονταν σαν “αντιμνημονιακοί - αντιστασιακοί”, απέναντι στην καταιγίδα των ληστρικών μνημονίων, της διάλυσης ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων, δεν διστάζουν πλέον να γκρεμίσουν ότι ιερότερο ανέδειξε ο αγώνας των εργαζόμενων και της εργατικής τάξης, αποδομώντας ακόμα και αυτόν τον συμβολισμό του εορτασμού της ημέρας της εργατικής Πρωτομαγιάς.
Πως θα μπορούσε άλλωστε να πράξει διαφορετικά αυτή η κυβέρνηση, όταν ο δοσιλογισμός στις μέρες μας δεν ξεχωρίζει πλέον ανάμεσα στην αριστερά και την δεξιά. Όταν η υποτέλεια -ανεξαρτήτως ιδεολογίας- στα ντόπια και ξένα αφεντικά, αποκτά χαρακτήρα δολοφονίας του Έλληνα πολίτη. Όταν κόποι και θυσίες ανθρώπων που δούλεψαν και ίδρωσαν για τις οικογένειες τους και για τον τόπο τους, αποτελούν το καλύτερο δώρο… θυσία στον βωμό του χρέους, των τραπεζών και των τοκογλύφων.
Η κυβέρνηση των νέων Τσολάκογλου και Ράλληδων, είναι εδώ. Δηλώνει απερίφραστα την υποψηφιότητα της για μια περίοπτη θέση στις σελίδες της εσχάτης προδοσίας, μαζί με όσους ψήφισαν στο παρελθόν ανάλογα μέτρα και νομιμοποίησαν την λεηλασία σε αυτόν τον τόπο.
Γιατί πέρα και πάνω από την ληστεία στα εισοδήματα και τα τ’ αποθεματικά των ταμείων των οργανισμών, πέρα και πάνω από το ξεκλήρισμα των παραγωγικών δυνάμεων αυτής της χώρας, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, τη νομοθέτηση της αρπαγής της πρώτης κατοικίας υπερχρεωμένων νοικοκυριών, την καταδίκη στην ανεργία και τον ξεριζωμό των ανθών της νέας